Καλώς ήλθατε στο χωριό ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ... στο blog μας θα βρείτε έγκυρη ενημέρωση και ευχάριστη ψυχαγωγία ...γράψτε μας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας ... θα χαρούμε ιδιαίτερα αν εγγραφείτε ως αναγνώστες μας και ενδυναμώσετε "ψηφιακά" το χωριό μας.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος
Εορτή μνήμης Αγίου : 23 Aπριλίου

Χρόνια Πολλά
σε όλους τους εορτάζοντες
Γεώργιους και Γεωργίες

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Πριν λίγο καιρό κάναμε μια έρευνα στο internet, ψάχνοντας να βρούμε στοιχεία για την Στεφανιά, ώστε να εμπλουτίσουμε την ιστορική ενότητα του blog μας. Στην αναζήτησή μας, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη στo site http://pergamos.lib.uoa.gr

Η "ΠΕΡΓΑΜΟΣ" είναι το Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δημιουργηθεί από την ομάδα του Υπολογιστικού Κέντρου Βιβλιοθηκών του ανωτέρω πανεπιστημίου.

Έως σήμερα, η Πέργαμος "φιλοξενεί" φηφιακά 4 μεγάλα αρχεία, εκ των οποίων και το "Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλόγη του ΕΚΠΑ", στο οποίο βρίσκεται η υποσυλλογή "Αρχείο πρωτογενούς λαογραφικής ύλης- Συλλογή χειρογράφων" που έχουν συγκεντρωθεί οι χειρόγραφες μελέτες των φοιτητών του Λαογραφικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής - υπό της καθοδηγήσεως καθηγητών λαογραφίας - για ευμέθοδη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, ώστε να γίνει σωστή καταγραφή - μελέτη - έρευνα και διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού.

Με λίγα λόγια το αρχείο των χειρόγραφων αυτών μελετών (που αναφέρονται σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά μέρη του ελληνικού ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, της Κύπρου, του μικρασιατικού και ποντιακού Ελληνισμού), αναλύουν τον καθημερινό βίο των κατοίκων της κάθε επιμέρους τοποθεσίας/κοινότητας/χωριού, παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία, πολιτισμικά μορφώματα, ήθη-έθιμα, πίστεις, προλήψεις, ιδιάζοντα τοπικά βιώματα και εμπειρίες. Στα χειρόγραφα ενσωματώνεται φωτογραφικό υλικό, καθώς και χάρτες για την παρουσίαση στοιχείων και φαινομένων.

Μέσα από αυτό το λαογραφικό αρχείο, εντοπίσαμε και την "Συλλογή λαογραφικού υλικού από το χωριό Στεφανιά Λακωνίας" η οποία βρίσκεται στην εξής διεύθυνση:

http://pergamos.lib.uoa.gr/dl/object/uoald:3563

Στην ανωτέρω άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη των 52 διπλών σελίδων μπορείτε να διαβάσετε στοιχεία που αφορούν όλες τις πλευρές της καθημερινής κοινωνικής, αγροτικής και πολιτιστικής ζωής των Στεφανιωτών και να ανακαλύψετε πληροφορίες για το χωριό που ίσως δεν γνωρίζατε έως σήμερα.

---------------------------------------------------------------------------------

Για τα στοιχεία και τα links που παραθέτουμε, έχουμε λάβει άδεια από το τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου το οποίο βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Είστε ελεύθεροι να μελετήσετε την συλλογή του λαογραφικού υλικού.

Ωστόσο, απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή/και εκτυπωσή του καθώς και οποιαδήποτε εμπορική χρήση του, καθώς το ψηφιακό περιεχόμενο της Περγάμου προστατεύτεται από πνευματικά δικαιώματα και υποκειται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση.

(copyright : 2006-2009 Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, ΕΚΠΑ)